Η Φιλοσοφία μας

Το κέντρο προσχολικής αγωγής «ΜΟΡΜΟΛΗΣ» είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας για παιδιά από 2 μηνών έως 6 ετών,ο οποίος ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε παιδιού. Έχει στόχο την συναισθηματική ευτυχία του παιδιού και την ολόπλευρη ανάπτυξη του. Μεταλαμπαδεύουμε και προσεγγίζουμε  τη γνώση στα παιδιά με έναν βιωματικό τρόπο, με σκοπό να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις τους  αλλά και το κυρίαρχο μέσο μάθησης  γι΄ αυτή την ηλικία, το παιχνίδι. Στους κόλπους αυτής της μικρής κοινωνίας το παιδί θα μάθει πολλά και θα εισαχθεί αβίαστα και φυσιολογικά στην ζωή.

Παρέχουμε ένα ψυχοκοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο πραγματοποιώντας εβδομαδιαία δια θεματικά προγράμματα εμπλουτίζοντάς τα με εκπαιδευτικές εκδρομές, οι οποίες συμπληρώνουν την κοινωνική, την σωματική αλλά και την νοητική ανάπτυξη των μικρών μας φίλων. Μέσα από έναν συνδυασμό δράσεων και με συνεχή ανατροφοδότηση του παιδαγωγικού μας υλικού, με σύμμαχο πάντα το περιβάλλον, προάγουμε την κριτική σκέψη από την παιδική κιόλας ηλικία. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών τόσο για την φύση, το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο μας είναι ένας ακόμη από τους στόχους μας. Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα προσαρμόζονται στις ανάγκες των παιδιών στοχεύοντας στην αισθησιοκινητική τους ανάπτυξη, στην αντιληπτική τους ικανότητα, στην νοητική τους εξέλιξη και σε συνδυασμό γίνεται προσπάθεια ώστε να διευρυνθούν οι ορίζοντες της φαντασίας τους. Η διαφορετικότητα είναι ένα θέμα που μας ευαισθητοποιεί και μας δίνει το έναυσμα ώστε να γίνουμε μια δυνατή ομάδα, σαν να είμαστε οικογένεια δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Η εκπαιδευτική μας δράση δεν περιορίζεται μόνο στις ενδοσχολικές μας δραστηριότητες καθώς συνεργαζόμαστε και με άλλους εξωσχολικούς εκπαιδευτικούς φορείς για την υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικών και κεραμικών δραστηριοτήτων, εικαστικών προγραμμάτων, για την τέχνη της μουσικής – μουσικοκινητικής  αλλά και για την άθληση του σώματος, στο κολυμβητήριο.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μας (3 ετών και άνω) παρακολουθούν βιωματικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα τα οποία συνδέονται με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προσεγγίζουμε στο σχολείο. Τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα ανανεώνονται και προσαρμόζονται από την μουσειοπαιδαγωγό μας στην ηλικία των παιδιών, στις ανάγκες τους και στα ενδιαφέροντα τους. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται στον χώρο του μουσείου σύγχρονης τέχνης της πόλης μας ή σε κάποιον εξωτερικό ιστορικό χώρο.

Τα παιδιά καθ΄όλη τη σχολική χρονιά παρακολουθούν μαθήματα κεραμικής στα εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Τα παιδιά αγαπούν αυτήν την τέχνη, καθώς πλάθουν, δημιουργούν, πειραματίζονται, λερώνονται, ζωγραφίζουν κι έτσι γίνονται μικροί αγγειοπλάστες. Τα δημιουργήματα των μικρών μας εκθέτονται κάθε καλοκαίρι στα εργαστήρια του μουσείου, σε μια έκθεση ανοιχτή όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για το κοινό.

Μουσικές και μουσικοκινητικές διδασκαλίες περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων των παιδιών. Η μουσικός μας ψυχαγωγεί και ενθαρρύνει τα παιδιά μας με μουσικά παιχνίδια, με αγαπημένα τραγούδια, εμπλουτίζοντας τον συναισθηματικό τους κόσμο, ενεργοποιώντας τις αισθήσεις τους. Η δασκάλα της μουσικοκινητικής συμβάλλει ουσιαστικά στην σωματική και κινητική ανάπτυξη των παιδιών, μέσω ποικίλων κινητικών και μουσικοκινητικών παιχνιδιών αλλά και μυώντας τα παιδιά στην μαγεία του χορού.

Τέλος, η σωματική υγεία αλλά και η αντιμετώπιση του φόβου για το νερό, επιτυγχάνεται με τις εβδομαδιαίες αθλητικές δράσεις  των παιδιών, στον χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ρεθύμνης (ΝΟΡ). Με την βοήθεια και την αγάπη της προπονήτριας μας αλλά και των βοηθών της, τα παιδιά μας παρακολουθούν μαθήματα κολύμβησης τα οποία είναι προσαρμοσμένα στην ηλικία των μικρών μας μαθητών. Η εξέλιξη των παιδιών προχωράει με γοργούς ρυθμούς, αβίαστα καθώς εκπλήσσονται και τα ίδια τα παιδιά με τις δυνατότητες τους. Φυσικά η ανταμοιβή τους για την πρόοδο τους δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το χειροκρότημα των γονέων και του κοινού, στην γιορτή του κολυμβητηρίου, που διοργανώνουμε κάθε καλοκαίρι.

Η μάθηση σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες επιτυγχάνεται με έναν παιγνιώδη τρόπο σεβόμενοι πάντα την παιδικότητα τους, τις δυνατότητες τους και τον ατομικό ρυθμό ανάπτυξης τους. Το προσωπικό μας είναι κατάλληλα καταρτισμένο για την βρεφική ηλικία (2 μηνών – 2,5 ετών) και για την νηπιακή ηλικία (2,5 – 6 ετών), ενώ οι γνώσεις μας ανατροφοδοτούνται και εμπλουτίζονται διαρκώς μέσω της παρακολούθησης εκπαιδευτικών, βιωματικών σεμιναρίων αγωγής, ψυχολογίας κ.α.

Εμείς οι μεγάλοι, καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, όσο μια αγκαλιά από τα παιδιά μας. Όπως μας έμαθε και ο μικρός πρίγκιπας «μόνο με την καρδιά βλέπουμε καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια». Ο πλούτος της ζωής είναι η ευτυχία. Ας διδάξουμε λοιπόν στα παιδιά μας πως θα γίνουν ευτυχισμένα με οδηγό την ευγένεια και την τρυφερότητα.